Episode 13 – Erik Nakkerud – Å være fokusert på andres følelser fremfor sine egne

I denne episoden får vi besøk av forfatteren av boken «Min Psykotiske Mamma», Erik Nakkerud, og vi skal snakke om det å være fokusert på andres følelser, fremfor sine egne. Erik deler i en sjeldent ærlig og nær samtale om hvordan det var for han å vokse opp med en mor som ble psykotisk og hvilke følelser som oppstod i ham, og hvordan han opplevde sine egne følelser i dette. Erik deler om hvor vanskelig det var for både de rundt og han selv og vite at han gjennom frykt for at moren skulle bli syk, forsvant fra sine egne følelser og ble mer opptatt av andres følelser. 

«Min Psykotiske Mamma» er en sterk bok som har en universell lærdom for alle som har måtte tilsidesette egne følelser og behov for andre.

Vi konkluderer med at man ikke blir flinkere på følelser gjennom å kun lese andres følelser, man må først bli kjent med sine egne.

Erik er psykolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo.

Episode 12 – Kathrine – Dårlig samvittighet/skyld

I dagens episode skal vi snakke om skyld og dårlig samvittighet. Dette er en viktig følelse som gjør at vi ønsker å reparere en relasjon eller gjøre bot for seg når en har gjort noe galt. Det å si unnskyld for noe galt du har gjort, oppleves som både godt og forløsende, men ofte føler vi på dårlig samvittighet for ting vi ikke har gjort.

Siden dårlig samvittighet er en proaktiv følelse, altså at den trigger til handling hos den som føler skyld, og fordi mange er dårlige til å håndtere den, gjør dårlig samvittighet til en sårbar følelse for utnyttelse. Det er altfor enkelt å påføre noen dårlig samvittighet for å få dem til å gjøre noe, f. eks gjennom medier og reklame. For mange er følelsen ubevisst og man kan i noen relasjoner oppleve en overdreven skyldfølelse der man tar på seg ansvar for ting man egentlig ikke har ansvar for. For eksempel kan man få dårlig samvittighet hvis man må sette klare grenser for seg selv der man opplever at dette ikke er «lov». Dersom man over tid tar på seg ansvar man egentlig ikke vil eller bør ta, kan dette få utløp i en slags «martyrrolle». En slik rolle kan oppleves som passiv-aggressivt for omgivelsene. Skyldfølelse er derfor en veldig spennende følelse og kan få mange komplekse utløp.

Dagens gjest er Kathrine, hun opplever mye dårlig samvittighet og skyld som småbarnsmor og i relasjoner. Kathrine, Karoline og Marita konkluderer med at dårlig samvittighet er en viktig følelse som regulerer og reparerer dersom man gjør noe galt, men at den er lite hensiktsmessig når den tar altfor stor plass i livet og når man tar på seg et ansvar man egentlig ikke skal ta. Man må rett og slett ha tillit til at andre mennesker kan ta ansvar for seg selv.

Episode 11 – Angst i koronatid

Vi har i en tidligere episode snakket om frykt og angst. Der beskrev vi angst som frykt som er sekundær, altså at man føler frykt for en annen følelse. Men angst er så mye mer og er et tema vi kan besøke mange ganger. I denne episoden snakker vi om angst som frykt som er uforholdsmessig stor for situasjonen. En slik frykt kan spre seg til å gjelde mange områder. Vi lurer derfor på om pandemien kan trigge frykt og angst? Marita, Karoline og Kaja deler om sine erfaringer med frykt og angst, og Marita deler spesielt hvordan pandemien har økt frykten og hvordan hun har håndtert det. Kaja deler også om sine erfaringer med generell angstlidelse og hvordan det kom til uttrykk.

Vi konkluderer med at det går an å få det bedre dersom du er mye redd, og at du trenger ikke å føle deg redd for å holde deg trygg. Det er faktisk en forskjell på frykt og fare. Frykt er kun alarmsystemet i kroppen og trenger kun å bli følt, men den har ikke alltid et realistisk bilde på trusselen den står overfor. Det er dette som skaper en uforholdsmessig stor frykt.

S2 – Episode 10 – Kaja Asbjørnsen Betin – Ensomhet

I denne episoden skal vi snakke om ensomhet. Ensomhet handler om en frakobling fra andre, mens man også har en lengsel etter nærhet. Denne lengselen kan komme av at man faktisk ikke får vært sammen med andre, slik som nå under pandemien, mens en annen type ensomhet er frakoblingen man kan ha fra seg selv. Kan man virkelig være nær andre om man ikke tør å være i seg selv og med seg selv? Og hvordan blir man koblet på seg selv? Dette spør vi psykolog Kaja Asbjørnsen Betin om, som er dagens gjest.

I denne episoden finner vi ut at Kaja, Karoline og Marita har alle følt på ensomhet, men opplevelsen av ensomhet har ikke vært lik. Marita oppdager nemlig at noe fra tidligere i livet hennes gjør at hun opplever ensomhet litt annerledes enn Kaja og Karoline. Hva som har skjedd kan du høre i denne episoden.

Sesong 2 – Episode 9 – Geir – Skam

Endelig er vi tilbake med ny sesong av Hashtag: Den Følelsen. Første episode i sesong 2 skal handle om skam. Å skamme seg eller bli flau er en av våre mest sårbare følelser. Den får oss til å «bli litt mindre» og i verste fall kan man tro at det er noe galt med en selv. Skam er en følelse som ønsker å skjule seg og det er kanskje derfor vi snakker så lite om den. Man trenger å være tøff og modig for å dele ting som er sårbart for en selv. Det er nok også derfor mennesker ofte ser opp til de som tør å dele det man synes er vanskelig.

I denne episoden skal vi snakke med Geir. Geir opplevde å føle seg annerledes da han i begynnelsen av tenårene forstod at han var homofil. Han begynte med et nettverk av løgner for å skjule hvem han var. Skammen som da hadde begynt å ta bolig i ham fortalte han at han ikke kunne fortelle de rundt om hvem han egentlig var og at han ville bli ekskludert fra «flokken» om han var åpen om sin legning.

I episoden om skam forteller Geir modig og sårbart om sin historie og Marita og Karoline forteller også om sitt møte med skam. Vi konkluderer alle med at det å dele sårbarhet ikke bare er modig, men også ganske sexy.

Sesongavslutning – Følelsen av å ikke ville leveDenne episoden inneholder grafiske beskrivelser av selvmordstanker som kan virke forstyrrende for noen. Dersom du har tanker om å ta livet ditt – så oppfordrer vi deg til å ta kontakt med Mental Helses Hjelpetelefon på 116 123. Det er døgnåpent. Du er ikke alene❤️

I årets siste episode snakker vi med André som har slitt med håpløshet og det å ikke ville leve. André deler modig og humoristisk om det å være sårbar og hvordan det hjalp han til å møte de tunge tankene. Vi blir kjent med følelsene som kan dukke opp og hvordan man kan «avsløre» dem som upålitelige kilder. Det vi har lært i denne episoden er at man er sterk om man IKKE lytter til følelsen, selv om den vil prøve å si det motsatte. Ikke lytt til følelser som ikke vil deg vel❤️

Episode 7 – Dani – Glede og velbehag

I denne episoden dykker vi inn i en av våre grunnfølelser, nemlig glede og velbehag. Glede og velbehag dukker opp når du har fått tilfredsstilt dine behov og er en av de letteste følelsene å håndtere. Vi intervjuer Dani som er veldig interessert i hva som gjør oss lykkelige og selv kjenner han ofte på glede og tilfredshet. Marita og Karoline dykker inn i hva som gleder dem og de er alle enige om at det er de enkle tingene i hverdagen som kan gi glede. Vet du hva som gir deg glede?

Episode 6 – Wiweke – Interesse og iver

Interesse og iver er en sterk drivkraft som gjør at man søker kunnskap og nye erfaringer, så vel som at den motiverer oss til å møte utfordringer og utføre oppgaver. Wiweke er dagens gjest og har kjent på lysten til å utforske alt mulig fra sport til nye steder og vært spenningssøkende og nysgjerrig på verden siden hun var liten. Marita kjenner mye på følelsen men synes det er vanskelig å definere den når den opptrer så naturlig i henne. Karoline har også god kjennskap til denne følelsen og reflekterer over sammenhengen mellom interesse og iver og våre verdier og meningssøkende behov. Vi snakker om hva som kan skje dersom man føler for mye på interesse og iver og hva som eventuelt kan skje dersom man ikke føler den i det hele tatt.

Episode 5 – Isak – Sinne

I denne episoden skal vi se på en av våre grunnfølelser, nemlig sinne. En følelse som både er viktig og nødvendig, men som også kan være destruktiv om den får for stor plass.

Dagens gjest er Isak Sowe, som har god kjennskap til denne følelsen. Isak har vært mye sint og han har tidligere syntes det har vært vanskelig å håndtere sin frustrasjon. Marita, Karoline og Isak har alle et ulikt forhold til det å føle på sinne. Dette er noe vi tar med oss i praten, hvor vi belyser de ulike perspektivene som kommer med dette.

Episode 4 – Simen Iskariot Larsen – Nærhet og tilknytning

I dag skal vi snakke om følelsen nærhet og tilknytning. Det er en kompleks opplevelse som man kan bruke flere betegnelser på. Dette forsøker vi å dykke inn i. Interessant nok så uttrykkes denne følelsen på forskjellige måter: gjennom ord, fysisk kontakt og berøring, og ved kunne å føle på tilknytning til andre ting som f. eks dyr og natur. Vi skal også se at det ikke er like lett å analysere følelsen. Dette synes vi er spennende å utforske.

Dagens gjest er Simen Iskariot Larsen. Han han har kjent på savnet etter nærhet og vet hvor viktig det er. Dette vet han spesielt godt etter at han satt inne et år i fengsel og ikke fikk den nærheten han trengte. For Simen blir derfor den fysiske nærheten et sentralt fokus. Marita og Karoline deler også sine ulike opplevelser av nærhet, noe som viser hvor mange forskjellige aspekter det er ved denne følelsen.

Episode 3 – Björg Thorhallsdottir – Sorg

I dag snakker vi med kunstner Bjørg Thorhallsdottir om følelsen sorg og tristhet. Vi snakker om hvordan den kjennes i kroppen, hvorfor det er viktig å føle på den og hva man kan gjøre for å håndtere den.

Til slutt gir vi litt tips til hvor du kan henvende deg om du trenger noen å snakke med. Merk at Sjømannskirken er de du kan kontakte dersom du er i utlandet. Dette blir ikke spesifisert i episoden godt nok.

Episode 2 – Laurits Lundgaard – Frykt og angst

I denne episoden introduserer vi grunnfølelsen frykt, men snakker om når frykt er en sekundærfølelse – altså det man kaller angst. Sammen med komiker Laurits Lundgaard skal vi snakke litt om hva som trigger angsten vår, hvordan det oppleves og ikke minst hvordan vi håndterer den, eventuelt ikke håndterer den.

Episode 1 – Kristine: Vemmelse, avsky og forakt

«Kristine» har kjent på vemmelse, avsky og forakt for seg selv, og eget utseende og kropp, helt siden seksårsalderen. Hun forteller om sine erfaringer med følelsen og hvordan hun har lært å leve med den.